Evenementen

LIBRIS LITERATUURPRIJS 2018 VOOR MURAT ISIK

maandag 1 januari 0001 00:00

WEES ONZICHTBAAR van MURAT ISIK wint LIBRIS LITERATUURPRIJS 2018


Wees onzichtbaar vertelt over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en is een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.

De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich 's avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam - als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert - groeit het verzet tegen de vader.

Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.

'Boeiend en meeslepend.' - NRC
'Leest als een trein.' - Het Parool
'Met soepele pen geschreven.' - Trouw
'Aanstekelijk en levendig.' - De Standaard
'Prestatie van formaat.' - De Volkskrant
'Een monument van een boek.' - Jeroen Pauw
Meer informatie >

SPANNENDE WEKEN BIJ BROEKHUIS OP 6 JUNI VAN START

woensdag 6 juni 2018 14:15
Spannende Boeken Weken (6 tot en met 24 juni)

Rond Vaderdag en vlak voor de zomervakantie wordt het altijd spannend: het is dan weer tijd voor de Spannende Boeken Weken. Vele nieuwe topthrillers worden in het zonnetje gezet en er zijn spannende aanbiedingen. Kortom, de ideale tijd voor een leuk vaderdagcadeau of een boek voor bij het zwembad want uw vakantie begint met boeken!
Tevens ontvangt u bij besteding van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken het Spannende Boeken Weken geschenk 'Barst' * gratis *, geschreven door Boris Dittrich.

 

Meer informatie >

Inkoop 2e hands boeken op 7 juni 2018 | Almelo | 18.00 - 21.00

donderdag 7 juni 2018 11:10

Inkoop van tweedehands boeken. Maandelijks de eerste donderdagavond van de maand. 

Donderdag 7 juni 2018 van 18.00 - 21.00 uur boekhandel Broekhuis Almelo, Koornmarkt 24, Almelo

Meer informatie >

FREEK DE JONGE INTERVIEWT HELLA DE JONGE OP 14 JUNI BIJ BROEKHUIS ENSCHEDE

donderdag 14 juni 2018 10:35

FREEK DE JONGE INTERVIEWT HELLA DE JONGE OP 14 JUNI BIJ BROEKHUIS ENSCHEDE

HELLAS DE JONGE: HARTSCHADE 

In ‘Hartschade’ vindt Hella de Jonge zichzelf terug in een ziekenhuis aan de monitor: hartaanval. Als de goede bedoelingen van de specialisten haar tot een gevangene van een systeem dreigen te maken, komt ze in opstand. Ze gaat op zoek naar de oorzaak van haar fysieke problemen en wat haar drijft. Dit leidt tot ontroerende gesprekken met haar dochter, beiden hebben een kind verloren, en soms confronterende, maar ook hilarische bezoeken aan haar vader. Dit boek getuigt van een gevecht om geen patiënt te worden maar mens te blijven.

Boekhandel Broekhuis Enschede

Donderdag 14 juni

Tijd: 19.30 - 21.00 uur

Marktstraat 12

Toegang: ivm ons 150-jarig jubileum GRATIS

Aanmelden: enschede@boekhandelbroekhuis.nl

 

Meer informatie >

FRANK KRAKE SIGNEERT DE LAATSTE GETUIGE OP 16 JUNI IN HENGELO

zaterdag 16 juni 2018 14:56

AUTEUR FRANK KRAKE SIGNEERT DE LAATSTE GETUIGE OP 16 JUNI IN HENGELO

 

Begin mei overleed Wim Aloserij, de laatste getuige. In april werd zijn levensverhaal gelanceerd.

Auteur Frank Krake signeert De laatste getuige op zaterdag 16 juni bij Broekhuis Hengelo en

verhaalt over zijn bijzondere ervaringen met Wim Aloserij.

 

zaterdag 16 juni

14.00 - 15.00 uur

Wemenstraat 45, Hengelo

Meer informatie >

AALTJE VAN ZWEDEN op 24 juni i.s.m. Boekhandel Broekhuis in De Wilmersberg, De Lutte

zondag 24 juni 2018 12:48

AALTJE VAN ZWEDEN op 24 juni i.s.m. Boekhandel Broekhuis in De Wilmersberg, De Lutte

 

Zondag 24 juni ontvangt Boekhandel Broekhuis, Landgoed de Wilmersberg en Bibliotheek Oldenzaal met trots AALTJE VAN ZWEDEN voor een lezing over haar werk. Aanleiding is haar boek 'Om wie je bent' over haar leven met een autistische zoon en een wereldberoemde dirigent.

Het bezoek van Aaltje van Zweden besluit de eerste voorjaarsdrieluik in de bijzondere locatie van Landgoed de Wilmersberg. Dit voorjaar waren eerder Joke Hermsen en Carolijn Visser te gast.

 

OM WIE JE BENT  

Aaltje van Zweden schreef met Om wie je bent een indringend boek over haar eigen geschiedenis en over die van haar zoon Benjamin, die autisme heeft. In november 2016 ontving Van Zweden de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs voor haar grote inzet voor autisten. Als achttienjarige student ontmoet Aaltje een jongen in een Amsterdamse discotheek. Hij nodigt haar samen met haar vriendin uit voor een avondje in het Concertgebouw. Tot haar verbazing ziet ze Jaap van Zweden als jongste concertmeester de trap af lopen, viool onder de arm. De vonk slaat over en nog geen jaar later treden ze in het huwelijk. De carrière van haar man neemt een grote vlucht, en samen met hun twee jonge kinderen genieten ze volop van een afwisselend leven. Bij haar derde zwangerschap vermoedt Aaltje echter dat er iets mis is, maar pas maanden na de geboorte van hun zoon Benjamin wordt autisme bij hem vastgesteld. Herinneringen over haar onveilige jeugd met een aan alcohol verslaafde vader komen weer naar boven. Door die confrontatie vindt ze de kracht om de problemen rond haar jongste zoon het hoofd te bieden. En juist Benjamin is degene die haar leert het leven te accepteren zoals het is. In haar boek vertelt Aaltje van Zweden op even ontroerende als inspirerende wijze hoe zij de verschillende werelden waarin zij leeft weet te combineren. Als vrouw van een van ’s werelds bekendste dirigenten, moeder van vier kinderen en voorvechter voor de erkenning van autisme.


AALTJE VAN ZWEDEN

AALTJE VAN ZWEDEN-VAN BUUREN (1963) is getrouwd met Jaap van Zweden, die per januari 2018 de nieuwe chef-dirigent van het New York Philharmonic wordt. Ze hebben vier kinderen. De geboorte van zoon Benjamin leidde in 1996 tot de oprichting van Stichting Papageno, die steun verleent aan gezinnen met kinderen met autisme. In 2015 opende Aaltje van Zweden het Papageno Huis, een huis voor begeleid wonen en werken voor jongvolwassenen met autisme. In november 2016 ontving zij de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs voor haar grote inzet voor autisten. 

 

Zondag 24 juni 14.30 – 16.00 uur

Locatie: Landgoed de Wilmersberg, Rhododendronlaan 7, 7587 NL De Lutte

Toegang: 10 euro (incl. koffie).

Kaarten verkrijgbaar bij Broekhuis Oldenzaal of de Bibliotheek Oldenzaal.

Meer informatie >