Enschede

SIGNEERSESSIE JOHANNA REISS OP 28 APRIL BIJ BROEKHUIS ENSCHEDE

maandag 1 januari 0001 00:00

SIGNEERSESSIE JOHANNA REISS OP 28 APRIL BIJ BROEKHUIS ENSCHEDE

 

Op zaterdag 28 april bezoekt de befaamde auteur Johanna Reiss Broekhuis Enschede voor een korte signeersessie.

Aanleiding is de heruitgave van haar klassieker 'De schuilplaats', over haar onderduikverleden in Usselo. 

 

DE SCHUILPLAATS

'De schuilplaats' is het verhaal van Johanna Reiss en hoe zij de oorlog overleefde. Twee jaar en zeven maanden zat zij als kind ondergedoken in het dorp Usselo bij Enschede. Het boek beschrijft kristalhelder wat een kind van een jaar of tien ervaart tijdens haar onderduik. Johanna Reiss emigreerde in 1955 naar Amerika en schreef haar boek in het Engels, in 1972. In Usselo werden zij en haar zus Sini, tien jaar ouder, liefdevol opgevangen door een eenvoudige boerenfamilie. De stoere Johan Oosterveld, zijn vrouw Dientje, die doodsbang was, en Johans moeder,'opoe'. 'Johan kende geen angst, maar de grootste held was voor mij Dientje, juist omdat ze zo bang was, en toch voor ons bleef zorgen. In Usselo, met veel nsb'ers in de omgeving, dat was heel gevaarlijk. In november '42, op een donkere avond zijn we bij de Oostervelds gekomen. Bijna
drie jaar op een bovenverdieping, beducht voor verkeerde geluiden. Dat maakt je heel voorzichtig. Nog steeds hoor ik dingen die er niet zijn. Nog steeds schrik ik van geluiden. Telefoon, die ik niet verwacht...

Marcherende soldaten of marsmuziek vind ik ook heel eng, daar ga ik van huilen. Onze schuilplaats was een diepe kast. Eén keer was er overdag een razzia en stonden de Duitsers voor de kast. Als ze er met hun geweer op getikt hadden, hadden ze kunnen horen dat de ruimte hol was.'
[Uit een interview met Johanna Reiss uit 2016]

 

JOHANNA REISS

Johanna Reiss, geboren als Annie de Leeuw (Winterswijk, 1932) is een van oorsprong Nederlandse schrijfster. Zij is bekend geworden als auteur van De schuilplaats, een boek over haar leven als onderduiker in Usselo in de Tweede wereldoorlog.

Na de oorlog ging Johanna Reiss naar de Verenigde Staten, waar ze met Jim Reiss in het huwelijk trad.

 

datum: zaterdag 28 april

locatie: Marktstraat 12, Enschede

tijdstip: 14.30 - 15.00 uur

Meer informatie >

Expositie 'Queen of my Heart' t/m 6 mei in galerie Broekhuis Enschede

zaterdag 7 april 2018 11:16
Uitnodiging expositie 'Queen of my Heart'

Op zaterdag 7 april om 15.00 uur vindt de feestelijke opening plaats van de expositie 'Queen of my Heart' van Danielle Spoelman in de galerie van Boekhandel Broekhuis Enschede. De opening wordt verricht door Laurette Spoelman. 

De expositie is te zien t/m 6 mei.
Galerie Boekhandel Broekhuis, 3e verdieping, Marktstraat 12 Enschede

Over de expositie:
Danielle Spoelman toont in de expositie Queen of my Heart een serie van 80 tekeningen op Avijf formaat en enkele grotere werken. Met deze serie ging zij na een roerig jaar terug naar de basis, terug naar  de tekening, lijn, vlak, kleur en verhaal. Voor Danielle Spoelman is tekenen een onderzoek waarbij de 3 H’s, Hoofd, Hand en Hart nauw samenwerken. Gedachten, gevoel en handeling ontstaan en komen samen op papier. Werken met potlood, inkt, gouache op papier vraagt om voorzichtig aftasten en zoeken. Danielle Spoelman probeert de grens tussen het bewuste en onderbewuste op te schuiven. Zij wil zichtbaar maken waarvan wij een vermoeden hebben, een gevoel bij hebben maar dat onzichtbaar en ongrijpbaar is. 
In de serie Queen of my Heart neemt zij afscheid en probeert nog even vast te houden aan, door het opnieuw inslijten van paadjes vol liefdevolle herinneringen. Het is een onderzoek naar dat wat er niet meer is en naar wat er altijd zal zijn. Een universeel onderzoek naar tijd, leven, vergankelijkheid en liefde.

Meer informatie >

ROEL JANSSEN OVER HET REVOLUTIEJAAR 1968 OP ZONDAG 29 APRIL BIJ BROEKHUIS ENSCHEDE

zondag 29 april 2018 12:03

ROEL JANSSEN OVER HET REVOLUTIEJAAR 1968 OP ZONDAG 29 APRIL BIJ BROEKHUIS ENSCHEDE

Auteur Roel Jansen geeft een lezing over het roemruchte jaar 1968.

 

datum: zondag 29 april

locatie: Marktstraat 12, Enschede

tijdstip: 14.00 - 15.30 uur

toegang: I.v.m. ons 150-jarige jubileum is de toegang GRATIS

svp aanmelden: enschede@boekhandelbroekhuis.nl 

1968

Het jaar 1968 behoort tot de iconische jaren van de twintigste eeuw. Het is een kanteljaar, waarin alles mogelijk lijkt. 1968 is het jaar van de Meirevolutie in Parijs, de Praagse Lente, het verzet tegen de oorlog in Vietnam, het bloedbad van My Lai, de moorden op Martin Luther King en Robert Kennedy, de Yippies bij de Democratische conventie in Chicago, de zwarte handschoenen bij de Olympische Spelen in Mexico en Amsterdam als 'magies centrum'. Over de hele wereld komen jongeren in opstand tegen de gevestigde orde. De protesten worden gevoed door het ideaal van een andere samenleving en het geloof in de nieuwe mens. Ze gaan gepaard met psychedelische experimenten, harde strijd en emancipatiebewegingen van zwarten en vrouwen. Bevrijding is het sleutelwoord. Maar 1968 eindigt als een jaar van restauratie: de bestendiging van de regering van president De Gaulle in Frankrijk, de Sovjetinval in Tsjecho-Slowakije en de verkiezing van Richard Nixon in de Verenigde Staten. Desondanks hebben de culturele,maatschappelijke en politieke invloeden van 1968 nu, een halve eeuw later, niets aan betekenis ingeboet. In dit enerverende, kleurrijke boek neemt Roel Janssen, die in mei 1968 naar Parijs trok om getuige te zijn van de studentenrevolte, de lezer mee op een wereldreis door het revolutiejaar. Het is een gedreven journalistiek verslag dat de gebeurtenissen van vijftig jaar geleden in perspectief plaatst en de herinneringen aan dat veelbewogen jaar levend houdt. 'You say you want a revolution', een verwijzing naar de hit van the Beatles in 1968, onderscheidt zich door een spannende verteltrant vol smakelijke details en oog voor de zelfoverschatting van de generatie van '68.

Meer informatie >

HISTORISCHE LEZING MATHIJS DEEN OVER 'LANGS OUDE WEGEN' OP 6 MEI IN ENSCHEDE

zondag 6 mei 2018 12:22

LEZING MATHIJS DEEN OVER 'LANGS OUDE WEGEN' OP ZONDAG 6 MEI BIJ BROEKHUIS ENSCHEDE

Auteur en radiomaker Mathijs Deen verzorgt een historische lezing over zijn boek "Langs oude wegen',
een reis door de geschiednis van Europa.

 

datum: zondag 6 mei

locatie: Marktstraat 12, Enschede

tijdstip: 14.00 - 15.30 uur

toegang: I.v.m. ons 150-jarige jubileum is de toegang GRATIS

svp aanmelden: enschede@boekhandelbroekhuis.nl 

 

 

LANGS OUDE WEGEN: EEN REIS DOOR DE GESCHIEDENIS VAN EUROPA

Al een miljoen jaar reizen mensen door Europa. Van de raadselachtige homo antecessor die zijn voetafdrukken achterliet op de kust van Engeland tot de reiziger over de snelwegen van vandaag. Onder elke voetstap ligt een vorige, onder elke verharde weg een ezelpad of karrenspoor, onder elk voetpad de afdrukken van een jager of prooidier. Toch spelen de lange, doorgaande wegen van Europa geen rol in de verbeelding of de identiteit van haar bewoners. Waarom heeft de Europeaan zo’n ambivalente verhouding ten opzichte van de doorgaande routes van zijn continent? Op zoek naar het antwoord op die vraag volgt Mathijs Deen ontheemden, struikrovers, pelgrims, gelukzoekers, veroveraars en racers die hun weg hebben gezocht langs de kusten en over de rivieren en de wegen van Europa.

Van Boekelo tot Smolensk en van de eerste Europeanen tot de baronnen die rond 1900 op de openbare wegen van Europa raceten:Over oude wegen is een avontuurlijke tocht door Europa en een fascinerende reis door de tijd.

Meer informatie >