Enschede

JAAP ROBBEN OP 26 OKTOBER IN ENSCHEDE

vrijdag 26 oktober 2018 10:12

Op vrijdag 26 oktober bezoekt JAAP ROBBEN Broekhuis Enschede ter promotie van zijn
nieuwe roman: ZOMERVACHT. Hij zal in gesprek gaan met MARJON KOK, cultuurjournalist van Tubantia.

De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen. De vader, vooral gemotiveerd door de in het vooruitzicht gestelde vergoeding, haalt Lucien naar de caravan en maakt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer.
Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken?

ZOMERVACHT is boek van de maand bij Boekhandel Broekhuis

 

Boekhandel Broekhuis Enschede, Marktstraat 12

Vrijdag 26 oktober | 19.30 - 21.00 uur

Toegang: I.v.m. ons 150-jarig bestaan GRATIS

aanmelden: enschede@boekhandelbroekhuis.nl

Meer informatie >

Formule 1: Koen Vergeer over MAX VERSTAPPEN op 27 oktober bij Broekhuis Enschede

zaterdag 27 oktober 2018 10:05

Formule 1: Koen Vergeer over MAX VERSTAPPEN op 27 oktober bij Broekhuis Enschede

Op zaterdag 27 oktober bezoekt KOEN VERGEER Broekhuis Enschede ter promotie van zijn
boek over de turbulente opmars van MAX VERSTAPPEN: MAXMANIA

In ‘MaxMania’ duikt schrijver en raceliefhebber Koen Vergeer in de wereld van de Formule 1, en kijkt hij naar de loopbaan van Max Verstappen. De Formule 1 is namelijk niet meer hetzelfde sinds Verstappen de wereldtitel in het vizier heeft. Ook de beleving in Nederland is veranderd, nu ‘wij’ een superster hebben in de sport die zo lang onbereikbaar leek en zelfs verafschuwd werd. De Formule 1 is een nationale kwestie geworden. Iedereen leeft mee. Wat maakt Verstappen zo speciaal? En wat maakt die Formule 1 zo bijzonder? In ‘MaxMania’ loopt Vergeer door de pits, fileert hij Vettel en Hamilton en interviewt hij ex-kampioenen die de duistere tijden van vuur en dood nog hebben meegemaakt. En natuurlijk volgt hij Verstappen in alle successen en tegenslagen op weg naar de top. Voor zowel de doorgewinterde racefanaten als de nieuwe Formule 1-fans is dit boek een heerlijk avontuur.

Boekhandel Broekhuis Enschede, Marktstraat 12

Zaterdag 27 oktober, 14.00 - 15.30 uur

Toegang: I.v.m. ons 150-jarig bestaan GRATIS

aanmelden: enschede@boekhandelbroekhuis.nl

 

Meer informatie >

Opening expositie Trudie Lucardie op 27 oktober in galerie Broekhuis Enschede

zaterdag 27 oktober 2018 11:54

Boekhandel Broekhuis Enschede nodigt u van harte uit voor de opening van de foto-expositie van TRUDIE LUCARDIE op zaterdag 27 oktober bij Broekhuis Enschede. De opening van deze expositie zal worden verricht door drs. Paul Knolle, conservator Oude en Moderne Kunst Rijksmuseum Twenthe om 15.00 uur.

BEELDTAAL

"In de expositie ‘BEELDTAAL’ wil ik laten zien dat ook in een felle brand, een slakkenplaag, uitgebloeide bloemen, graffiti en verweerd glas schoonheid schuilt.

Als je anders naar die effecten kijkt ontstaat een bijna grafisch beeld. Een beeld dat spanning oproept en niet perse een mooi plaatje. Dat is waar ik naar op zoek ga. 

Beeldtaal = volgens van Dale een taal die door beelden wordt uitgedrukt.

Heel blij kan ik worden van een combinatie van mijn beelden met poëzie, mijn andere grote liefde".

TRUDIE LUCARDIE

Trudie Lucardie, afkomstig uit Vlaardingen en woonachtig in Enschede sinds 1973, raakte na haar pensionering intensief betrokken bij de Stichting Literaire Manifestaties Enschede en de Poëzieweek die in Enschede jaarlijks plaatsvindt. Bovendien raakte zij zeer geïnteresseerd in fotografie, mede door haar relatie met de fotograaf Han Meijer. Door hem leerde zij anders kijken naar haar omgeving en dat heeft in de loop der jaren geleid tot een prachtige verzameling beelden, waarvan nu een selectie te zien zal zijn in de galerie van boekhandel Broekhuis Enschede.

Boekhandel Broekhuis
Marktstraat 12, Enschede

winkeltijden zijn openingstijden

Meer informatie >

Lezing over Wereldgeschiedenis van Nederland door Corinne Boter op 28 oktober in Enschede

zondag 28 oktober 2018 12:38

 

Zondag 28 oktober geeft historica Corinne Boter een lezing over het boek Wereldgeschiedenis van Nederland bij Boekhandel Broekhuis in Enschede.

Onder redactie van Lex Heerma van Voss, Karel Davids, Karwan Fatah-Black, Marjolein ’t Hart, Leo Lucassen en Jeroen Touwen

In september 2018 verscheen bij Ambo|Anthos Wereldgeschiedenis van Nederland. Het boek komt tot stand in samenwerking met het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis. Meer dan honderd wetenschappers op het gebied van de Nederlandse geschiedenis – historici, letterkundigen, kunsthistorici en archeologen – komen in dit boek aan het woord in evenzoveel prikkelende essays.

Aan de hand van ontwikkelingen en gebeurtenissen die niet het ‘standaardverhaal’ van Nederland vertellen, laten de auteurs zien hoe sterk Nederland altijd verbonden is geweest met de wereld. Door migratie, handel en kennisuitwisseling hebben wij onze buurlanden, dichtbij en ver weg, eeuwenlang en zeer intensief beïnvloed – en andersom geldt dat net zozeer.

Wereldgeschiedenis van Nederland

In Wereldgeschiedenis van Nederland komen Nederlanders aan de orde als Krijn, de eerste mens die 70.000 jaar geleden in Nederland leefde, de Nederlandse monnik Ruysch, die al in 1507 voet op Amerikaanse bodem zette, en Hansje Brinker, wiens verhaal niet in Nederland, maar in het negentiende-eeuwse New York werd bedacht. Ook bedrijven komen aan bod, zoals de firma Conimex, die Nederland in 1932 in groten getale aan de nasi kreeg. Uiteraard is er ook veel aandacht voor de Nederlandse koloniale geschiedenis, zoals voor de nasleep van de verwoestende orkaan Irma op Sint Maarten in 2017, waarna Nederland – zoals vaak bij hulpacties voor voormalige koloniën – massaal de hand op de knip hield.

Lex Heerma van Voss van het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis:

‘Vergeet wat u op school aan geschiedenis geleerd hebt. Door aandacht voor internationale verbanden en vergelijkingen is ons beeld van het verleden de afgelopen decennia grondig op de schop gegaan. Het verleden is radicaal vernieuwd.’

Zondag 28 oktober
Tijd: 14.00 - 15.30 uur
Marktstraat 12, Enschede
Toegang gratis
svp aanmelden: enschede@boekhandelbroekhuis.nl 

Meer informatie >

EEN AVOND MET ARNON GRUNBERG OP 7 NOVEMBER IN ENSCHEDE

woensdag 7 november 2018 13:41

Op woensdag 7 november bezoekt literair fenomeen ARNON GRUNBERG Broekhuis Enschede ter promotie van zijn
nieuwe roman: GOEDE MANNEN. Hij zal in gesprek gaan met THEO HAKKERT, cultuurjournalist van Tubantia.

GOEDE MANNEN

Geniek Janowski, brandweerman, liefdevolle echtgenoot, vader van twee zonen, mede-eigenaar van een pony en fatsoenlijk burger te Heerlen, wordt op een dag getuchtigd door het noodlot.
De mannen van de C-ploeg slepen Janowski, die door iedereen de Pool wordt genoemd, erdoorheen en de vrouw van collega Beckers staat voor de deur met eetbare troost. Hun troost blijkt echter nog meer onheil te brengen. De Pool besluit daarop niet te walgen van zijn lot maar het te beminnen.

Goede mannen is een ontroerende en wanhopige roman over een vader die denkt dat een goede man altijd een stapje opzij doet, dat goed zijn niet veel anders is dan verlangen naar het goede. Minder goede verlangens leg je gewoon het zwijgen op.
Kan zo het onheil worden voorkomen? Wat kán een mens eigenlijk voorkomen?

 

Boekhandel Broekhuis Enschede, Marktstraat 12

Woensdag 7 november | 19.30 - 21.00 uur

Toegang: I.v.m. ons 150-jarig bestaan GRATIS

aanmelden: enschede@boekhandelbroekhuis.nl

Meer informatie >

Rosita Steenbeek met 'Wie is mijn naaste?' op 8 november bij Broekhuis Enschede

donderdag 8 november 2018 10:25

ROSITA STEENBEEK met 'Wie is mijn naaste?' op 8 november bij Broekhuis Enschede

Op donderdag 8 november bezoekt ROSITA STEENBEEK Broekhuis Enschede ter promotie van haar
verhaal over de vluchtelingenopvang: WIE IS MIJN NAASTE?

Bijna achteloos gaan wij een landsgrens over terwijl er grote groepen zijn die weg willen maar niet kunnen, of hun leven ervoor op het spel moeten zetten. Rosita Steenbeek maakte het lot van vluchtelingen en migranten van heel dichtbij mee. Op Lampedusa, Sicilië en in Libanon hoort zij de intense verhalen van de vluchtelingen én de hulpverleners, en deelt hun leven op de meest schrijnende maar ook mooie momenten. In een opvanghuis op Sicilië voor alleenreizende minderjarige asielzoekers. Met vrouwen uit Aleppo in een tent in een vluchtelingenkamp op een paar kilometer van de Syrische grens. Met hulpverleners in Libanon die de onmenselijke keuze moeten maken wie wel en wie niet mee mogen met een humanitaire corridor naar Italië. Op al deze en nog veel meer plekken vol verdriet raakt Rosita Steenbeek aan de levens van mensen die op hun sterkst en tegelijk kwetsbaarst zijn. En alle betrokkenen worden ieder voor zich geconfronteerd met de fundamentele vraag: wie is mijn naaste?

Rosita Steenbeek debuteerde in 1994 met de roman De laatste vrouw. Vele romans volgden, zoals Schimmenrijk, Intensive Care, Ander licht en in 2015 Rose. Een familie in oorlogstijd. Ook schreef zij een aantal succesvolle boeken over Rome, de stad waar ze woont. In 2017 verscheen het veelgeprezen essay over compassie Heb uw vijanden lief. 

 

Boekhandel Broekhuis Enschede, Marktstraat 12

Donderdag 8 november | 19.30 - 21.00 uur

Toegang: I.v.m. ons 150-jarig bestaan GRATIS

aanmelden: enschede@boekhandelbroekhuis.nl

Meer informatie >