Anders zichtbaar niet bekend zingeving en humanisering in de beeldcultuur

Dit boek biedt een humanistische visie op de beeldcultuur die ons omringt maar vaak ook dreigt te wurgen. Het helpt de lezer beelden te analyseren om er daarna gefundeerd over te kunnen reflecteren. Zowel het grote aanbod van 'beelden' als schilderijen, foto's, afficches, video, film, media, kaarten, digitale afbeeldingen ... als de wetenschappelijke iconografie, op artistiek, decoratief Ún propagandaniveau, komen aan bod. Anders zichtbaar wil immers een bijdrage leveren aan een humane samenleving en een zinvol bestaan voor ieder mens.

De auteurs zijn getalenteerde humanisten, cultuurwetenschappers, agogen, filosofen, pedagogen, kunsthistorici, communicatiewetenschappers, sociale wetenschappers, historici, en vooral: kritische vrij-denkende waarnemers. Hun deskundigheid is bijeengebracht in leesbare teksten over zingeving en humanisering. Bij zingeving staat de mens als individu centraal, met begrippen als identiteit, moraal en levensbeschouwing. Humanisering richt zich op de maatschappelijke context, op het functioneren van organisaties en maatschappelijke verhoudingen. Beide begrippen zijn nauw met elkaar verweven, zowel in het onderwijs als in het onderzoek en in de samenleving. Anders zichtbaar biedt een selecte verzameling kritische opstellen aan die uitmunten door hun creativiteit.

Het resultaat is een boek waarin een verrassende verscheidenheid aan onderwerpen aan bod komt: van Jean-Luc Godard tot Yilmaz G³ney, van de engel, de maagd en de koorddanser over Friedrich Nietzsche tot de lege sokkel van David Teniers, van Limburgse mijnwerkers tot de herberg met het hoefijzer in Luik, van Jan Cox en SembÞne Ousmane over RenÚ Magritte tot Merlin Spie en Guido Vrolix, van Bart De Wever, lesbiennes en Kunst in Mode, over de Reuzen van Royal de Luxe tot het verstilde beeld van Paul Van Gysegem, van moderniteit en conceptueel design tot intersubjectief wandelen met het landschap, van Walter Benjamin over Agnes Varda tot Roland Barthes, van Michelangelo Antonioni tot Ed van der Elsken om daarna Chantal Akerman en Eric Adam te ontdekken tot plots Machiavelli opduikt in het virtuele 'BelgiÙque' en alles anders zichtbaar wordt. Anders zichtbaar is een uitnodiging aan iedereen die een stap vooruit wil zetten op weg naar een praktische toepassing van de kennis over beelden. Door de verscheidenheid en de diepgang is deze bundel meteen een referentiewerk over hedendaagse beeldcultuur.

Over de auteur
Samensteller Johan Swinnen doceert het vak beeldcultuur in binnen- en buitenland en is als wetenschapper, kunstcriticus, auteur Ún fotograaf de uitgelezen editor voor deze provocatieve bundeling van teksten.
Voorraad:
Nieuw
Verkrijgbaar in
Webshop
Prijs:
€ 39,95
Voorraad:
Levertijd:

Levertijd 1-2 dagen

Winkelvoorraad

Het kan zijn dat er op dit moment een verkoop plaatsvindt, waardoor de actuele voorraad afwijkt. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Reserveren

Nieuwe boeken en ramsj kunt u reserveren wanneer deze op voorraad zijn. U kunt uw reservering in de winkel ophalen. De betaalwijze kunt u aangeven bij stap 3 'Betaalwijze'

.
MINDBUSZEUS2 : broekhuis