De emoties FRIJDA, Nico H. Een overzicht van onderzoek en theorie

Wat zijn 'emoties'? Het is deze vraag, hoe algemeen ook, waarop Nico Frijda in dit monumentale boek een antwoord probeert te geven. Hij inventariseert de verschillende resultaten van het huidige onderzoek over aard en functies van emotioneel gedrag, over de fysiologische reacties en over de ervaring van emoties, en geeft zo een genuanceerd overzicht van feiten en theorieën. Er is aandacht voor de motivaties en neurofysiologische condities die aan emoties vooraf gaan en voor de manier waarop elk individu zijn emoties beheert en beheerst. Afgaand op het soort gebeurtenissen dat emoties oproept, beargumenteert Nico Frijda dat emoties ontstaan doordat mensen bepaalde voorvallen gunstig of schadelijk voor hun eigen belangen achten. Zijn benaderingswijze is er een vanuit het perspectief van de informatieverwerking: emoties resulteren uit het proces waarin de wereld in termen van de eigen belangen en zorgen wordt beoordeeld. Deze emoties zijn dan op hun beurt van invloed op het soort handeling waarmee iemand op een situatie reageert. Vanuit deze analyse behandelt Nico Frijda fundamentele kwesties zoals de rol die emoties bij motivatie in het algemeen spelen, en de discrepantie tussen deze nuttige functie van emoties en hun vaak irrationele en disruptieve karakter. De emoties is zowel een belangrijke bijdrage aan als een uitgebreid overzicht van de moderne inzichten in de aard en functie van emoties, en kan zonder enige voorkennis van dit terrein worden gelezen.

Winkelvoorraad

Het kan zijn dat er op dit moment een verkoop plaatsvindt, waardoor de actuele voorraad afwijkt. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Reserveren

Nieuwe boeken en ramsj kunt u reserveren wanneer deze op voorraad zijn. U kunt uw reservering in de winkel ophalen. De betaalwijze kunt u aangeven bij stap 3 'Betaalwijze'

.
pro-mbooks1 : broekhuis