De Greet Hofmans-affaire GIEBELS, L. J. Hoe de Nederlandse monarchie bijna ten onder ging

De Greet Hofmans-affaire is de beruchte kwestie-Soestdijk waarin een gebedsgenezeres het voortbestaan van het Nederlandse koningshuis in gevaar bracht.
De kwestie-Soestdijk was een aaneenrijging van conflicten tussen koningin Juliana en de kabinetten-Drees en een verwijdering tussen de koningin en haar echtgenoot. De conflicten schiepen een constitutionele crisissfeer en de verwijdering tussen koningin en prins dreigde op een echtscheiding uit te lopen, die onvermijdelijk tot troonsafstand zou leiden.
Het was uiteindelijk premier Drees die de crisis en de dreigende echtscheiding wist te bezweren, nadat koningin Juliana beloofde definitief met Greet Hofmans en haar aanhang te breken. De affaire laat zien dat de regel 'de Koning is onschendbaar, de ministers zijn verantwoordelijk' niet werkt als de Koning van geen wijken wil weten. De Greet Hofmans-affaire roept de verreikende vraag op of het in een moderne democratie past dat de koning deel is van de regering, en of ons land niet voor een ceremonieel koningschap moet kiezen.
Dr. Lambert J. Giebels is politicoloog en jurist. Hij promoveerde op een biografie van oud-premier Beel. Hoewel de koningin hem geen inzage gaf in het Beel-dossier op het Koninklijk Huis-archief, wist Giebels de affaire met wel toegankelijke archieven op het Nationaal Archief te reconstrueren. Het resultaat is een adembenemend historisch relaas dat hier en daar zelfs leest als een thriller.
Over Beel
'Giebels heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een in Nederland weinig beoefend genre: de politieke biografie.' MAX VAN WEEZEL, VRIJ NEDERLAND
'Giebels' meesterproef, die leest als een roman.'
HP/DE TIJD
In dit boek wordt op briljante wijze het politieke en persoonlijke leven van Beel beschreven. Met Louis Beel ging een slaatsman van allure heen en hij heeft nu ook terecht een biografie van allure gekregen.' SPIEGEL HISTORIAEL
Let op! Van dit boek is maar 1 tweedehands exemplaar beschikbaar!
Voorraad:
Tweedehands
Verkrijgbaar in
Broekhuis Enschede
Prijs:
€ 9,95
Voorraad:
Levertijd:

Reserveren en afhalen

Levertijd 2 tot 4 werkdagen

Winkelvoorraad

Het kan zijn dat er op dit moment een verkoop plaatsvindt, waardoor de actuele voorraad afwijkt. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend!

Levertijd

U kunt uw bestelling online plaatsen en betalen, bij het afrekenen kunt u ervoor kiezen om het boek in de gewenste winkel op te halen op dat moment vervallen ook de verzendkosten Indien u kiest voor afhalen in een filiaal, zal uw bestelling meestal op korte termijn, soms zelfs direct, voor u klaarliggen. Wij nemen in alle gevallen contact met u op wanneer het artikel afgehaald kan worden. De bezorgtijd van Nederlandse titels en tweedehands bedraagt gemiddeld 1-2 werkdagen. De bezorgtijd van anderstalige boeken bedraagt gemiddeld 2-5 werkdagen. De bezorgtijd van boeken die geïmporteerd worden is verschillend, gemiddeld 5-10 werkdagen. U krijgt bericht wanneer het levermoment bekend is.

.
pro-mbooks1 : broekhuis