Johannes Evert Hendrik Akkeringa Sarah de Stok-de Clercq schilder van het onbezorgde leven

De Haagse schilder Johannes Evert Hendrik Akkeringa (1861.1942) wordt net als zijn vrienden en tijdgenoten Willem de Zwart, Willem Bastiaan Tholen, Floris Arntzenius en Isaac Israels gerekend tot de tweede generatie Haagse School schilders. In zijn tijd was Akkeringa een bekend en geliefd schilder. Ook vandaag worden zijn schilderijen en aquarellen hoog gewaardeerd en is zijn werk zeer gezocht.

Akkeringa bracht de eerste jaren van zijn leven door in Nederlands-IndiÙ. Als vijfjarige jongen kwam hij in Den Haag en zou daar het grootste deel van zijn leven blijven wonen en werken. De landelijke omgeving rondom Den Haag bezorgde de jonge talentvolleAkkeringa een bron van inspiratie. Het duinrijke gebied bij Loosduinen, het Scheveningse strand, de duinen met nettenboetsters en de spelende kinderen zijn veelvuldig door hem geschilderd. Later ontdekte hij ook de populaire uitspanningen en theetuinen zoals het 'Boschhek' en de 'Kievit' en het duingebied Meyendel tussen Wassenaar en Den Haag. Daarnaast schilderde hij weelderige bloemstillevens en bloemrijke tuinen. Akkeringawas een ijverig man en hij liet een groot en divers oeuvre na. Zijn schilderstijl zou nooit ingrijpende veranderingen ondergaan en kan gekenmerkt worden als getemperd impressionistisch.

In deze rijk ge´llustreerde monografie beschrijft Sarah de Clercq voor het eerst het levensverhaal van Johannes Evert Hendrik Akkeringa. Tevens biedt zij een uitmuntend inzicht in de verschillende aspecten van zijn oeuvre: van de intieme duin- en strandtaferelen en bloemstillevens tot de sfeervolle bloementuinen. Niet alleen wordt er aandacht gegeven aan zijn leven en werk, maar ook wordt voor de eerstekeer ingegaan op de Loosduinse schilderskolonie waar Akkeringa deel van uitmaakte; zijn Brabantse tijd in Heeze (1903.1905) en zijn contacten met de vermaarde Amsterdamse kunsthandel E.J. van Wisselingh & Cie. waarmee Akkeringa meer dan twintig jaar een vast contract onderhield.

Naar aanleiding van het verschijnen van deze monografie organiseert het Katwijks museum van 9 maart t/m 5 juni 2010 een tentoonstelling met het werk van J.E.H. Akkeringa. Voor meer informatie: www.katwijksmuseum.nl.
Voorraad:
Nieuw
Verkrijgbaar in
Webshop
Prijs:
€ 34,95
Voorraad:
Levertijd:

Tijdelijk niet leverbaar

Winkelvoorraad

Het kan zijn dat er op dit moment een verkoop plaatsvindt, waardoor de actuele voorraad afwijkt. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Reserveren

Nieuwe boeken en ramsj kunt u reserveren wanneer deze op voorraad zijn. U kunt uw reservering in de winkel ophalen. De betaalwijze kunt u aangeven bij stap 3 'Betaalwijze'

.
MINDBUSZEUS2 : broekhuis