Van Bensemann tot Beckenbauer WILLEMS, Raf De verborgen geschiedenis van het Duitse voetbal

Dit boek is een wandeling langs de merkwaardige paden van de Duitse voetbalgeschiedenis. Zo begint bij Walther Bensemann (1873-1934) en eindigt bij Franz Beckenbaeur (1945).

Bensemann en Beckenbauer zijn de belangrijkste mannen uit de Duitse voetbalgeschiedenis. De vrijzinnigejoodse Bensemann stichtte Bayern München en verbond tijdens het Interbellum het voetbal met zijn internationalistische vredesboodschap en lichaamscultuur met tolerantie en humanisme. Voetbal om de mensen te entertainen en de volkeren bij elkaar te brengen. Hij verdedigde de ‘artistieke’stijl, de joodse-Weense voetbalschool van Hugo Meisl en Matthias Sindelar.

Bensemann lag altijd overhoop met de Duitse voetbalbond die in 1933 partij koos voor het nationaal-socialisme. De nazi’s veranderden het voetbal ‘das Judenspiel’ en de gedisciplineerde Duitse stijl was geboren. Elke generatie bracht uiteindelijk toch één boegbeeld voort dat zich loshaakte van het verstikkende Duitse model en de fantasie verkoos boven de tomeloze inzet: Fritz Walter, Günter Netzer en Jürgen Klinsmann. Maar vooral de ‘jonge’ Franz Beckenbauer. De Mannschaft speelde het frivoolste voetbal van de wereld, na Pele’s Brazilië, in de periode 1966-1972. In de geest van Bensemann.

Als gevolg van zware nederlagen tegen het Ajax van Cruijff (4-0 in Amsterdam, 0-5 in München) veranderde Beckenbauer het geweer van schouder op het WK van 1974. Wereldgoud, met anti-voetbal. Waarom pleegde Beckenbauer verraad? De organisator van het WK 2006 dient de herinnering aan Bensemann opnieuw op te roepen. Dit boek biedt verrassende invalshoeken.
Let op! Van dit boek is maar 1 tweedehands exemplaar beschikbaar!
Voorraad:
Tweedehands
Verkrijgbaar in
Broekhuis Enschede
Prijs:
€ 9,95
Voorraad:
Levertijd:

Reserveren en afhalen

Levertijd 2 tot 4 dagen

Winkelvoorraad

Het kan zijn dat er op dit moment een verkoop plaatsvindt, waardoor de actuele voorraad afwijkt. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Reserveren

Nieuwe boeken en ramsj kunt u reserveren wanneer deze op voorraad zijn. U kunt uw reservering in de winkel ophalen. De betaalwijze kunt u aangeven bij stap 3 'Betaalwijze'

.
pro-mbooks1 : broekhuis