Lezing over Nico van Nieuwenhuysen, de omstreden arts van Kamp Amersfoort

donderdag 1 juni 2023 10:42
Lezing over Nico van Nieuwenhuysen, de omstreden arts van Kamp Amersfoort

Nico van Nieuwenhuysen was voor de oorlog een bekwaam en gerespecteerd chirurg, die in een van de mooiste huizen op de chique Amersfoortse Berg woonde. Hij was in 1923 in Deventer getrouwd met Catherine Houck, een dochter van dr. Maurits Ernest Houck en Alida Vitringa. Houck was oprichter in 1913 van het stedelijk museum De Waag.

 

Van Nieuwenhuysen koos na de bezetting de kant van de Duitsers en ontpopte zich als een bijzonder hardvochtige arts in Kamp Amersfoort. Met de Nederlandse Ambulance trok hij na zijn kampartsperiode als SS-er naar het oostfront om gewonde Duitse soldaten op te lappen.

 

Na de oorlog werd Van Nieuwenhuysen veroordeeld tot twintig jaar cel en een levenslang beroepsverbod. Zijn vrouw en hun drie zonen werden in 1945 als landverraders in Kamp Amersfoort opgesloten.

 

Arjeh Kalmann zal toelichten waarom de auteurs het nodig vonden om deze pijnlijke geschiedenis aan de vergetelheid te ontrukken. De belangrijkste vraag is en blijft: hoe kon Van Nieuwenhuysen de Eed van Hippocrates waarmee hij zwoer het belang van de patiënt altijd voorop te stellen, zo flagrant schenden?

 

1 juni | 19:30 uur
Boekhandel Broekhuis
Lange Bisschopstraat 7
7411 KG Deventer

Aanmelden via: [email protected]

  • Share
  • Share
  • Share
pro-mbooks1 : broekhuis