Schilderij 'Textielstad 2.0' van Sonna Krom bij Broekhuis Enschede

maandag 1 januari 0001 00:00
Schilderij 'Textielstad 2.0' van Sonna Krom bij Broekhuis Enschede

Op 29 oktober werd het schilderij 'Textielstad 2.0' van Sonna Krom bij Boekhandel Broekhuis onthuld.

Het schilderij verbeeldt een ode aan de stad Enschede en is in opdracht van Kees Schafrat vervaardigd ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van Broekhuis in Enschede. Het zal een vaste plek krijgen in de Enschedese vestiging van Boekhandel Broekhuis.
Het handgeschilderde gedicht 'Textielstad' van Willem Wilmink siert sinds 2016 de gevel van de boekhandel.
Sonna Krom schilderde haar visuele interpretatie.

 

SONNA KROM

Textielstad 2.0

De locomotief rijdt rustig in de richting van het stootblok. Dit is het eindpunt van de trein. De textielfabrieken draaien op volle kracht. De schoorstenen roken, de arbeiders ook. Volkswijk De Krim bestaat nog. De eenvoudige arbeiderswoningen steken schril af tegen de protserige witte villa van de textielbaron. Maar we zijn tegelijkertijd in het nu. De twee kinderen van de kunstenaar illustreren dat. De een kijkt naar de Alphatoren, de Enschedese knipoog naar New York. En de ander kijkt of haar moeder er al aankomt.

Want die laat dit schilderij er niet zo bij hangen. Niemand kan haar verbieden om met kwasten en palet de voorstelling bij te schaven, vindt ze. En ze is vast van plan om nog wat details aan te brengen. Waarom heeft ze eigenlijk alleen duiven afgebeeld? Er moeten ook kraaien bij worden geschilderd, misschien nog wel hier en daar een zangvogel.

En trouwens, Enschede is het eindpunt van de trein niet meer. Daar moet ze misschien ook nog wat aan gaan doen.

tekst: Ton Ouwehand

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
pro-mbooks1 : broekhuis