Oldenzaal

Een avond met Herman Koch op 30 januari in De Wilmersberg

maandag 1 januari 0001 00:00
HERMAN KOCH komt op donderdag 30 januari in het sfeervolle 'De Wilmersberg' vertellen over zijn nieuwe roman 'Finse dagen'. Hij zal worden geïnterviewd door Theo Hakkert.

Op feestjes, tijdens etentjes wordt Herman Koch vaak op meewarige toon gevraagd naar zijn ‘Finse periode’. Hij doet er zelf ook lacherig over, en dat heeft alles te maken met de ongeloofwaardigheid van zijn verblijf in Finland. Een lange, onhandige jongen van negentien die ervoor kiest om op een zeer afgelegen plek op het land en in de bossen te gaan werken. Het klinkt wellicht romantisch, maar dat was het niet. Zijn moeder was kort ervoor overleden en Herman ging erheen om weg te zijn van zijn vader en diens nieuwe vriendin, en om uit te stellen wat hij eigenlijk allang wist.

Veertig jaar later is Koch terug in Finland en stuit hij op een dichtbundel die expliciet verwijst naar zijn eerdere verblijf. Niet langer kan hij deze periode afdoen met een grap. Hij neemt zijn eigen geschiedenis onder de loep, onderzoekt hoe herinneringen werken en hoe hij dit verhaal kan vertellen zonder de werkelijkheid te besmeuren.

Finse dagen is een indringende roman over rouw, volwassen worden en over wat je woorden moet geven en wat beter verzwegen kan blijven.

De avond is inclusief een kop koffie en wat lekkers!

Een samenwerking van de Wilmersberg, bibliotheek Oldenzaal en Boekhandel Broekhuis.

Interviewer: Theo Hakkert

Kaartverkoop:

https://www.eventbrite.nl/e/tickets-een-avond-met-herman-koch-bij-de-wilmersberg-84267461245?aff=ebdssbdestsearch

De Wilmersberg
Rhododendronlaan 7
7 Rhododendronlaan
7587 NL De Lutte

 

Meer informatie >

Een middag met Herman Pleij op 16 februari in de Wilmersberg, De Lutte

maandag 1 januari 0001 00:00
Een middag met Herman Pleij over zijn nieuwe boek: 'Oefeningen in genot - liefde en lust in de late Middeleeuwen'.

Over dit evenement

In januari verschijnt het nieuwe boek van Herman Pleij: 'Oefeningen in genot - liefde en lust in de late Middeleeuwen'.

Eeuwenlang hield de kerk het lichaam gevangen. Het huwelijk diende voor de voorplanting en het dempen van de lusten. Genot was uit den boze. Aards genieten mocht niet van de Bijbel.

Rond 1500 schiepen rederijkers een moderne literatuur die genotvolle seks ronduit verheerlijkte.

Boekhandel Broekhuis is trots dat we Herman Pleij hebben weten te strikken voor Twente.

Herman Pleij is emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor de cultuurhistorische achtergronden van de nationale identiteitsvorming.

Het evenement is een samenwerking van bibliotheek Oldenzaal, de Wilmersberg en Boekhandel Broekhuis.

De middag is inclusief een kop koffie/thee en wat lekkers!

kaartverkoop: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-een-middag-met-herman-pleij-88838288713?aff=ebdssbdestsearch

zondag 16 februari 2020
14:30 – 16:00 
Entree: 12,50

De Wilmersberg
Rhododendronlaan 7
7587 NL De Lutte

 

Meer informatie >

Een middag met FRANK KRAKE en HANNELORE op 8 maart in 't Oale Roadhoes, Tubbergen

maandag 1 januari 0001 00:00

Zondagmiddag 8 maart vindt een middag plaats omtrent het geruchtmakende boek 'Hannelore', het nieuwe boek van Frank Krake in 't Olae Roadhoes te Tubbergen.
Het verhaal over Hannelore, het meisje van de sekte, werd geschreven door de Hengelose auteur Frank Krake, die met 'Menthol' en 'De laatste getuige' al eerder opmerkelijke levensverhalen publiceerde.
Het verhaal speelt zich deels af in Tubbergen en Geesteren. Via politieagent Peter Withag uit Tubbergen hoorde Frank Krake jaren geleden voor het eerst over een meisje dat mede door zijn toedoen uit de klauwen van een sekte was gered. Withag speelde een cruciale rol bij de bevrijding en later ook bij de opsporing van de gevluchte sekteleiders.
Hoofdpersoon Hannelore zal in gesprek gaan met de auteur en Peter Withag. 

HET VERHAAL

Hannelore groeide vanaf haar derde op in de sekte ‘Gemeente Gods’, waar haar ouders actief lid van waren. Haar leven speelde zich grotendeels af binnen de muren van een oud klooster in Nederland. Vijftien jaar lang werd ze gehersenspoeld en leefde ze in haar eigen wereld. De charismatische en zichzelf ‘Profeet ’noemende sekteleider Sipke Vrieswijk voerde met zijn partner Aagje een waar schrikbewind. Niemand was veilig.

Dit boek biedt een unieke blik op het leven in een sekte, van binnenuit. Wat gebeurt daar precies? Wat doen de leden de hele dag? Wat drijft de sekteleider(s)? Hoe gaat hij om met zijn volgelingen en hoe krijgt hij voor elkaar dat ze doen wat hij wil? In hoeverre kan de politie mogelijke misstanden aanpakken?

Dit is een ongelofelijk maar volledig waargebeurd verhaal met de meest bizarre gebeurtenissen en plotselinge wendingen. Toen het einde nabij leek ‘ontvoerden’ de sekteleiders Hannelore naar Israël, Zweden en Cyprus. Na jaren gevangenschap, drank en drugs bevrijdde de politie haar, tegen haar eigen wil. Pas jaren later was Hannelore in staat om aangifte te doen. Een internationale klopjacht op Vrieswijk en zijn partner begon.

Vanaf dat moment begon ook pas haar echte strijd. Het gevecht om opnieuw te leren leven, weer Hannelore te worden in een vrije wereld. Met vallen en opstaan wist ze die strijd uiteindelijk te winnen. Nu leidt Hannelore (42) een gelukkig leven met haar grote liefde en vier kinderen en hoopt ze een voorbeeld te mogen zijn voor velen.

Een samenwerking van Het Oale Roadhoes, bibliotheek Tubbergen en Boekhandel Broekhuis.

Restaurant 't Oale Roadhoes
Grotestraat 60
7651 CK Tubbergen 
Zondag 8 maart 14.30 - 16.00
Entree: 10 euro
Kaartverkoop:
 https://www.eventbrite.nl/e/tickets-een-middag-met-frank-krake-en-hannelore-89296928517?aff=ebdssbeac

De middag is inclusief een kop koffie en een drankje na afloop!

Restaurant 't Oale Roadhoes
Grotestraat 60
7651 CK Tubbergen

 

Meer informatie >