Oktober Maand van de Geschiedenis - essay James Kennedy

dinsdag 5 oktober 2021
Oktober Maand van de Geschiedenis - essay James Kennedy

James Kennedy schrijft het essay van de Maand van de Geschiedenis 2021. De Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland dat elk jaar plaatsvindt in oktober, draagt dit jaar het thema 'Aan het werk'.
Arbeidsethos

'Wij Nederlanders hebben de arbeid altijd lief gehad om de arbeid zelf', schreef een krant na de bevrijding in 1945. Het bevrijde volk kon niet wachten om eindelijk weer zelf de handen uit de mouwen te steken voor de wederopbouw van hun land. Dat arbeidsethos was volgens de algemene overtuiging deel van hun volksaard.

Maar in Aan het werk betoogt James Kennedy dat dit arbeidsethos niet alleen draaide om werk. Zelfs ten tijde van de wederopbouw probeerden Nederlanders een balans te vinden tussen werk, ontspanning en privéleven. Hoe die balans eruitzag, was in de naoorlogse decennia aan verandering onderhevig.

De Amerikaanse historicus James Kennedy is hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis. Ook zat hij de commissie voor die vorig jaar de herziene Canon van Nederland presenteerde en publiceert hij regelmatig in diverse dagbladen.

Het essay Aan het werk is een uitgave van Uitgeverij Prometheus en is de hele maand oktober te koop in de betere boekhandel voor € 4,99, zo lang de voorraad strekt.

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
pro-mbooks1 : broekhuis