Joodse NSB'ers HEIJDEN, Chris van der. De vergeten geschiedenis van Villa Bouchina in Doetinchem

In de herfst van 2004 dook uit een oud bureau een document op met als title ‘ter herinnering aangeboden aan Jan Brugman, conciёrgemenagemeester en administrateur van het Joodsch Tehuis te Doetinchem, januari-1943-mei’.
Dit document is het verslag van de inrichting en het korte bestaan van Villa Bouchina in het Gelderse Doetinchem. In deze villa aan de Ds. van Dijkweg werden tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse NSB’ers gehuisvest-ze zijn de geschiedenis ingegaan als de Mussert-Joden. Hoewel ze gespriviligeerd waren, zijn de meesten van hen hun lot niet ontkomen.
In Joodse NSB’ers, de vergeten geschiedenis van Villa Bouchina in Doetinchem is het document uit 1943 integraal opgenomen. Daarnaast beschrijft historicus Chris van der Heijden deze niet toevallig vergeten episode in de context van de Tweede Wereldoorlog.
De auteur van onder andere Grijs Verleden, Nederland en de Tweede Wereldoorlog(Amsterdam/Antwerpen, 2001) brengt in Joodse NSB’ers niwuwe feiten aan het licht. Daarbij veroordeelt hij niet, maar nuanceert: ‘mensen zijn mensen en handelen daarnaar’.
Het boek is zoektocht naar de opvattingen over Joodse NSB’ers in heden en verhalen en naar de ware toedracht van hun huisvesting in Villa Bouchina. Het bevat historische gegevens en laat de betrokkenen zelf aan het woord.

Winkelvoorraad

Het kan zijn dat er op dit moment een verkoop plaatsvindt, waardoor de actuele voorraad afwijkt. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Reserveren

Nieuwe boeken en ramsj kunt u reserveren wanneer deze op voorraad zijn. U kunt uw reservering in de winkel ophalen. De betaalwijze kunt u aangeven bij stap 3 'Betaalwijze'

.
pro-mbooks1 : broekhuis