Gewone helden Megan Koreman De Dutch-Paris ontsnappingslijn 1942-1945

Gewone helden vertelt de boeiende verhalen van mannen en vrouwen in Nederland, België, Frankrijk en Zwitserland die hun leven riskeerden om duizenden mensen te helpen vluchten voor de nazi's. Een Europees netwerk van onbekend verzet Over de oorlog en het verzet is veel geschreven, vaak over bekende verzetshelden en overlevenden van de Holocaust. Minder aandacht was er voor de vele anonieme mensen die op allerlei manieren vluchtelingen hielpen of in veiligheid brachten. Zo waren zo'n 340 mannen en vrouwen betrokken bij de ontsnappingslijn van het netwerk Dutch-Paris, opgezet door de Nederlander Jean Henri Weidner. Langs deze zorgvuldig geconstrueerde vluchtroute via België en Frankrijk naar Zwitserland en Spanje ontsnapten tussen 1942 en 1945 ruim 3000 mensen aan de nazi's. Dit boek geeft deze 'gewone' helden een naam en een gezicht. Hulp met gevaar voor eigen leven De overgrote meerderheid van de bevolking van bezet West-Europa koos voor eigen veiligheid, voor overleving. De mensen van Dutch-Paris namen het risico om de onderduikers te helpen, met gevaar voor eigen leven. Koreman vertelt het verhaal van de wijze waarop deze ongewapende studenten, huisvrouwen, ambtenaren, zakenlieden, bankiers en predikanten zich samen tegen het naziregime stelden door de slachtoffers ervan te beschermen. Maar ook het verhaal van de prijs die deze helden in de martelkamers van de Gestapo en de concentratiekampen van de nazi's voor dit verzet hebben meten betalen. Weidner-Foundation Mede dankzij het persoonlijke archief van Weidner zijn de verhalen van de vluchters en verzetsplegers van Dutch-Paris boven tafel gekomen. Voor het schrijven van dit boek heeft Koreman onder andere steun gehad van de Weidner-foundation. Deze stichting heeft zich als doel gesteld om in anderen de altruïstische geest van Weidner en zijn Dutch-Paris collega's aan te wakkeren.
Let op, dit is een ebook!
Voorraad:
Ebook
Verkrijgbaar in
Online
Prijs:
€ 14,00
Voorraad:
Levertijd:

Direct te downloaden

Winkelvoorraad

Het kan zijn dat er op dit moment een verkoop plaatsvindt, waardoor de actuele voorraad afwijkt. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Reserveren

Nieuwe boeken en ramsj kunt u reserveren wanneer deze op voorraad zijn. U kunt uw reservering in de winkel ophalen. De betaalwijze kunt u aangeven bij stap 3 'Betaalwijze'

.
pro-mbooks1 : broekhuis