Evenementen

Expositie Schilderijen van Henriëtte Eikenaar bij Broekhuis Enschede

maandag 1 januari 0001 00:00

Expositie Schilderijen van Henriëtte Eikenaar Boekhandel Broekhuis Enschede

20-6-2018 tot 29-7-2018

Henriëtte Eikenaar is geboren op 20 januari 1956 in Enschede. Ze bleek een muzikaal kind en speelde al vroeg op een accordeon. Samen met haar ouders richtte ze op haar 15e haar eigen orkest op. Op haar 17e ging ze naar het conservatorium alwaar ze drie hoofdvakken afsloot: Algemene Muzikale Vorming, Accordeon en Praktijkdiploma Orkest Directie. Ze gaf tijdens en na haar studie muziekles op Muziekscholen en een aantal middelbare scholen. Ze dirigeerde een groot aantal koren in de omgeving, het Symfonieorkest van de Enschedese Muziekschool en het Nederlands Accordeonorkest te Nieuwegein. Henriëtte was ook zeven jaar als muziek recensent verbonden aan dagblad Tubantia. Onlangs richtte ze met veel succes twee Overdagkoren op in Enschede.

Muziek is een creatieve uiting, schilderen ook. Een zanger uit haar mannenkoor spoorde haar aan om deze kunstvorm ook eens te beoefenen. Van Geurt van der Steeg, een bekend schilder in Denekamp kreeg Henriëtte haar eerste schilderlessen. Aquarelleren leerde ze van Wim Bijkerk en voor zijde schilderen had ze les bij Jenneke Brunninkgreef. Daarna kreeg ze olieverftechnieken van Franco Soro, een zeer inspirerende Italiaanse schilder, bij wie ze vele jaren met veel plezier les had. Het portretschilderen leerde ze bij Sonna Krom, een jonge en heel begaafde schilderes die momenteel haar sporen ruimschoots verdient met prachtige afbeeldingen op allerlei plekken in Enschede.

Inmiddels geeft Henriëtte zelf schilderles op het Schuttersveld aan leerlingen van de Stichting 55+. Ze onderzoekt nu voor zichzelf acryltechnieken en gaat langzamerhand over op meer moderne kunstuitingen.

Henriëtte heeft geëxposeerd in het Muziekcentrum en het Gemeentehuis van Enschede en ook in het resorthotel Bad Boekelo. Nu exposeert ze bij Boekhandel Broekhuis en vanaf 17 juli 2018 zijn haar werken ook te zien in het Wijkcentrum Lumen aan de Velveweg in Enschede.

Meer informatie >

LIBRIS LITERATUURPRIJS 2018 VOOR MURAT ISIK

maandag 1 januari 0001 00:00

WEES ONZICHTBAAR van MURAT ISIK wint LIBRIS LITERATUURPRIJS 2018


Wees onzichtbaar vertelt over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en is een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.

De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich 's avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam - als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert - groeit het verzet tegen de vader.

Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.

'Boeiend en meeslepend.' - NRC
'Leest als een trein.' - Het Parool
'Met soepele pen geschreven.' - Trouw
'Aanstekelijk en levendig.' - De Standaard
'Prestatie van formaat.' - De Volkskrant
'Een monument van een boek.' - Jeroen Pauw
Meer informatie >

SPANNENDE WEKEN BIJ BROEKHUIS OP 6 JUNI VAN START

woensdag 6 juni 2018 14:15
Spannende Boeken Weken (6 tot en met 24 juni)

Rond Vaderdag en vlak voor de zomervakantie wordt het altijd spannend: het is dan weer tijd voor de Spannende Boeken Weken. Vele nieuwe topthrillers worden in het zonnetje gezet en er zijn spannende aanbiedingen. Kortom, de ideale tijd voor een leuk vaderdagcadeau of een boek voor bij het zwembad want uw vakantie begint met boeken!
Tevens ontvangt u bij besteding van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken het Spannende Boeken Weken geschenk 'Barst' * gratis *, geschreven door Boris Dittrich.

 

Meer informatie >

AALTJE VAN ZWEDEN op 24 juni i.s.m. Boekhandel Broekhuis in De Wilmersberg, De Lutte

zondag 24 juni 2018 12:48

AALTJE VAN ZWEDEN op 24 juni i.s.m. Boekhandel Broekhuis in De Wilmersberg, De Lutte

 

Zondag 24 juni ontvangt Boekhandel Broekhuis, Landgoed de Wilmersberg en Bibliotheek Oldenzaal met trots AALTJE VAN ZWEDEN voor een lezing over haar werk. Aanleiding is haar boek 'Om wie je bent' over haar leven met een autistische zoon en een wereldberoemde dirigent.

Het bezoek van Aaltje van Zweden besluit de eerste voorjaarsdrieluik in de bijzondere locatie van Landgoed de Wilmersberg. Dit voorjaar waren eerder Joke Hermsen en Carolijn Visser te gast.

 

OM WIE JE BENT  

Aaltje van Zweden schreef met Om wie je bent een indringend boek over haar eigen geschiedenis en over die van haar zoon Benjamin, die autisme heeft. In november 2016 ontving Van Zweden de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs voor haar grote inzet voor autisten. Als achttienjarige student ontmoet Aaltje een jongen in een Amsterdamse discotheek. Hij nodigt haar samen met haar vriendin uit voor een avondje in het Concertgebouw. Tot haar verbazing ziet ze Jaap van Zweden als jongste concertmeester de trap af lopen, viool onder de arm. De vonk slaat over en nog geen jaar later treden ze in het huwelijk. De carrière van haar man neemt een grote vlucht, en samen met hun twee jonge kinderen genieten ze volop van een afwisselend leven. Bij haar derde zwangerschap vermoedt Aaltje echter dat er iets mis is, maar pas maanden na de geboorte van hun zoon Benjamin wordt autisme bij hem vastgesteld. Herinneringen over haar onveilige jeugd met een aan alcohol verslaafde vader komen weer naar boven. Door die confrontatie vindt ze de kracht om de problemen rond haar jongste zoon het hoofd te bieden. En juist Benjamin is degene die haar leert het leven te accepteren zoals het is. In haar boek vertelt Aaltje van Zweden op even ontroerende als inspirerende wijze hoe zij de verschillende werelden waarin zij leeft weet te combineren. Als vrouw van een van ’s werelds bekendste dirigenten, moeder van vier kinderen en voorvechter voor de erkenning van autisme.


AALTJE VAN ZWEDEN

AALTJE VAN ZWEDEN-VAN BUUREN (1963) is getrouwd met Jaap van Zweden, die per januari 2018 de nieuwe chef-dirigent van het New York Philharmonic wordt. Ze hebben vier kinderen. De geboorte van zoon Benjamin leidde in 1996 tot de oprichting van Stichting Papageno, die steun verleent aan gezinnen met kinderen met autisme. In 2015 opende Aaltje van Zweden het Papageno Huis, een huis voor begeleid wonen en werken voor jongvolwassenen met autisme. In november 2016 ontving zij de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs voor haar grote inzet voor autisten. 

 

Zondag 24 juni 14.30 – 16.00 uur

Locatie: Landgoed de Wilmersberg, Rhododendronlaan 7, 7587 NL De Lutte

Toegang: 10 euro (incl. koffie).

Kaarten verkrijgbaar bij Broekhuis Oldenzaal of de Bibliotheek Oldenzaal.

Meer informatie >

Inkoop 2e hands boeken op 5 juli 2018 | Almelo | 18.00 - 21.00

donderdag 5 juli 2018 11:10

Inkoop van tweedehands boeken. Maandelijks de eerste donderdagavond van de maand,

met uitzondering van augustus.

Donderdag 5 juli 2018 van 18.00 - 21.00 uur boekhandel Broekhuis Almelo, Koornmarkt 24, Almelo

Meer informatie >

WORKSHOP HANDLETTERING OP 7 JULI BIJ BROEKHUIS ENSCHEDE

zaterdag 7 juli 2018 10:14
WORKSHOP HANDLETTERING OP 7 JULI BIJ BROEKHUIS HENGELO
CARLA KAMPHUIS, een van de handletter autoriteiten in Nederland bezoekt Broekhuis Hengelo 
voor een workshop handlettering op zaterdag 7 juli.
Boekhandel Broekhuis Enschede: 14.30 - 16.00 uur
Marktstraat 12
Toegang gratis,
Aantal plaatsen beperkt
Reserveren via: enschede@boekhandelbroekhuis.nl

 

Meer informatie >

WORKSHOP HANDLETTERING OP 7 JULI BIJ BROEKHUIS HENGELO

zaterdag 7 juli 2018 10:17
WORKSHOP HANDLETTERING OP 7 JULI BIJ BROEKHUIS HENGELO


CARLA KAMPHUIS, een van de handletter autoriteiten in Nederland bezoekt Broekhuis Hengelo 
voor een workshop handlettering op zaterdag 7 juli.
Boekhandel Broekhuis Hengelo: 12.00 - 13.30 uur
Wemenstraat 45
Toegang gratis,
Aantal plaatsen beperkt
Reserveren via: hengelo@boekhandelbroekhuis.nl
Meer informatie >

EEN AVOND MET SASKIA NOORT OP 12 JULI BIJ BROEKHUIS HENGELO

donderdag 12 juli 2018 10:01

Op donderdagavond 12 juli is SASKIA NOORT te gast bij Broekhuis Hengelo.

Ze zal worden geinterviewd door Theo Hakkert over haar nieuwe bestseller STROBOLI

 

Boekhandel Broekhuis Hengelo

Wemenstraat 45, Hengelo

Toegang ivm ons 150-jarig jubileum GRATIS

Beperkt aantal plaatsen

aanmelden: hengelo@boekhandelbroekhuis.nl

 

Meer informatie >